A nyulak emésztésében rendkívüli jelentőséggel bír a vakbéltartalom. A nyulak -különösen éjszaka- olyan bélsarat ürítenek amely nagymértékben eltér a szokásosan feketésbarna színű, viszonylag kemény „nyúldrazsétól”. Ezt nevezzük vakbélsárnak: viszonylag puhább, világosabb, és fénylő bevonat borítja. Ez az ürülék tartalmazza a nyulak számára életfontosságú baktériumokat, amelyek a nyersrostokban gazdag táplálék lebontásában nélkülözhetetlenek, emellett jelentős mennyiségű, a B-vitamin-csoportba tartozó vitamint állítanak elő. Ezáltal a nyulak a különböző B-vitaminok lényeges részét a saját bélrendszerükben élő baktériumokkal termeltetik meg. A fehérje, amit az a sok baktérium tartalmaz, ezenkívül nélkülözhetetlen fehérjeforrást jelent a nyulak táplálkozásában. Ezért, ha a vakbélsár termelése zavart szenved, az súlyos betegségeket okozhat. Végül pedig soha ne feledkezzünk el róla, hogy a nyulak gyomra viszonylag kicsi és vékony falú, amelynek túlterhelése –vagyis ha rövid időn belül túl sokat esznek- súlyos következményekkel járhat.:( |